Dorp Nieuw Roden heeft weer een historisch informatiebord

Dorpshuistuin” heeft een mooie ontmoetingsplek met kleurrijk historisch informatiebord.

Ga er maar eens even rustig bij zitten en richt een blik op het informatiebord onder het genot van een hapje.
Zo begon Rits Aalders zijn betoog bij het onthullen van het informatie bord voor de gasten die allen hadden meegewerkt om dit stukje Dorpshuis-tuin om te toveren tot een ontmoetingsplek met bankjes en waar een stuk geschiedenis voor de Nei Roners en passanten is vastgelegd op het informatiebord.

Rits de spil van het geheel die het bord onthulde vertelde de gasten waar wij het florerende dorp Nieuw-Roden aan te danken hebben, het waren de noeste werkers die het Ronerveld ontgonnen en in cultuur hebben gebracht en om te leven eerst een school en later een dorp hebben gesticht waar wij nog alle dagen leven en genieten, dit dorp kreeg de naam Nieuw-Roden, waarvan nu een stukje historie is te zien en te lezen op het kleurrijke bord in de tuin van het Dorpshuis .

Rika van der Molen was er met een schaal vol hapjes om zo van haar goedkeuring blijk te geven, Rika en Jan van der Molen hebben ook tijdens de voorbereidingen en werkzaamheden de uitvoerders Ben, Ko en Geert (Berghuis Hoveniers) regelmatig van een lekker kop koffie met koek voorzien.

Maria Drenth samen met haar moeder en Niels (de ontwerper en tekenaar van het informatiebord) waren namens de gemeente aanwezig. Maria heeft nadat wethouder Auwema groen licht had gegeven om een nieuw bord te bekostigen, samen met Dorpsbelangen ideeën uitgewerkt om er zo een kleurig bord van te maken en de traditionele zwart–wit foto’s te vervangen door tekeningen met tekst die passen bij de geschiedenis van Nieuw-Roden. Nadat Rits het bord had onthuld waren alle gasten dan ook unaniem van mening dat Maria en Niels in deze opzet voortreffelijk geslaagd zijn. Het hapje van Rika was dan ook meer dan verdiend.

De tuinman van het Dorpshuis, Ben Wormeester, was er die samen met tuinman Ko en hovenier Geert gezorgd hebben voor het zeer geslaagde ontwerp en de uitvoering met haag en beplanting. Ko was afwezig maar Ben was happy met het resultaat en liet zich evenals Geert het hapje van Rika dan ook bijzonder goed smaken.

Ook Jan Donkelaar was aanwezig. Jan die zich jaren op aandrang van Dorpsbelangen de naden uit zijn broek heeft gelopen om het oude verdwenen bord weer boven water te toveren, wat hem niet is gelukt, Jan vond het nieuwe geheel een waardige vervanging voor het oude verdwenen bord en genoot ook van het hapje van Rika tijdens Rits zijn speech. De zorgen voor Jan om het oude bord zijn nu verleden tijd.  Pierre Berghuis samen met dochter en Jan Katuin waren van de partij en hebben met aandacht naar Rits zijn openingsverhaal geluisterd, zij waren de BO-BO’s die namens het bestuur van het Dorpshuis goedkeuring gaven om het project op te kunnen starten in de tuin van het Dorpshuis en aanschouwden het resultaat met voldoening en mochten ook genieten van Rika’s hapjes.

Van Dorpsbelangen was Piet Luursema aanwezig, die na afloop samen met de gasten onder het genot van nog een hapje en een drankje in de Smidse zaal nog even napraat, en iedereen die zo enthousiast heeft meegewerkt nogmaals bedankt voor hun bijdrage en werkzaamheden met als resultaat dit prachtige rustpunt en ontmoetingsplaats voorzien van een stuk kleurrijke geschiedenis in de tuin van het Dorpshuis, waar Dorpsbelangen en het dorp Nieuw-Roden trots op zijn.

Bron is DitisRoden.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *